Hrvatski gradovi međusobno se značajno razlikuju prema kvaliteti poslovnog i regulatornog okruženja, pri čemu je od pet analiziranih gradova najlakše poslovati u Varaždinu, pokazala je studija Svjetske banke “Doing Business u EU u 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka” predstavljena jučer.

Analizirano je pokretanje poslovanja, ishođenje građevinskih dozvola, dobivanje električne energije, uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova. Studija je obuhvatila 25 gradova u četiri zemlje – njih osam u Portugalu, pet u Slovačkoj, sedam u Češkoj, a u Hrvatskoj su analizirani Zagreb, Split, Osijek, Varaždin i Rijeka. Pokazalo se da je najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu.

U Varaždinu je najlakše ishoditi dozvolu za gradnju, a prednjači i u dobivanju električne energije. Osijek, koji je na drugom mjestu, najuspješniji je u uknjižbi prava vlasništva i rješavanju trgovačkih sporova.

Ni jedan grad nije izvrstan u svih pet područja, a u Splitu, koji je posljednji od pet analiziranih gradova, najlakše je pokrenuti poslovanje, no, najslabije je rangiran u tri područja.

Cijeli članak možete pročitati na: glas-slavonije.hr

Foto: Shutterstock