Michaela Kaniber, ministrica u vladi njemačke pokrajine Bavarske, već je godinama na glasu kao najmoćnija Hrvatica u Njemačkoj.

Rođena je u obitelji naših iseljenika (otac Josip Brekalo iz Prisike pokraj Tomislavgrada, a majka Marija iz Aržana), koji su, poput mnogih sunarodnjaka šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sreću potražili izvan granica tadašnje Jugoslavije.

Michaela je odrasla u gradiću Bad Reichenhallu, gdje joj se obitelj bavila ugostiteljstvom. Školovala se za poreznu i poslovnu savjetnicu, a uspjeh u politici nije joj došao preko noći. Danas vodi resor poljoprivrede u vladi Bavarske, najrazvijenije njemačke savezne pokrajine i 15. ekonomije u svijetu. Udana je za policijskoga komesara Thomasa Kanibera, s kojim ima tri kćeri.

Unatoč brojnim obvezama nije zaboravila svoju drugu domovinu. U Hrvatsku dolazili nekoliko puta godišnje, a na razgovor za Slobodnu Dalmaciju odmah je pristala.

– Titula najmoćnije Hrvatice – kaže ona – pretjerano je laskava etiketa. Ta usporedba snaga, taj status ne znači mi puno. Naprosto ne razmišljam u tim kategorijama. Sretna sam što mogu pomoći u oblikovanju naše prekrasne pokrajine Bavarske, koja je mojoj obitelji i meni dala toliko prilika. To mi je bitno. Moć nikada ne smije biti sama sebi svrha, ona uvijek mora biti sredstvo da se stvori nešto za bolju budućnost. Ali bila bih sretna kada bih svojim primjerom mogla ohrabriti druge ljude s migrantskom pozadinom. A ako tu i tamo u Bavarskoj mogu napraviti malo reklame za Hrvatsku, onda ću to rado učiniti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Www.stmelf.bayern.de