A baš mi se sviđao naš tepih, kaže potišteno mali Teddy Bilott svojem ocu Robertu sjedeći na parketu u ispražnjenom dnevnom boravku. Te večeri u domu odvjetnika Roberta (Roba) Bilotta nije samo tepih “izletio kroz prozor”, nego i sve teflonske tave, vjetrovke, tapete i trosjedi. Uglavnom sve na što je Rob sumnjao da bi moglo sadržavati opasnu kemikaliju PFOA, korištenu u procesu pravljenja teflona.

Mahniti potez odvjetnika Bilotta, kada je usred noći, na zaprepaštenje supruge i dvoje djece, panično krenuo prazniti kuhinjske ormariće, posljedica je iscrpljujuće 20-godišnje civilne parnice koju je kao glavni odvjetnik vodio protiv američke kemijske korporacije DuPont, do danas jednog od najvećih svjetskih proizvođača sintetičkih kemikalija u javnosti poznatih kao teflon.

Bilott je htio dokazati, što je na kraju i uspio 2017. godine izborivši odštetu od 670 milijuna dolara, da izloženost kemikaliji PFOA, koju je DuPont koristio u proizvodnji teflona i na kojoj je zaradio milijarde dolara, uzrokuje rak, deformacije, a u nekim slučajevima i smrt, sve što je gigant kemijske industrije tijekom pola stoljeća korištenja u svojoj tvornici Washington Works, na rubu gradića Parkersburg na rijeci Ohio, zataškavao.

Valja napomenuti da je od 2015. godine korištenje kemikalije PFOA, koja je prikladno dobila ime “vječna kemikalija” zbog gotovo nemoguće biorazgradnje, uglavnom odbačeno. DuPont ju je u potpunosti prestao koristiti najranije 2013. godine, nakon bučne javne parnice i pritiska američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) koja je kemikaliju proglasila toksičnom za čovjeka i okoliš. Dvije godine poslije preimenovali su tvrtku u Chemours i nastavili proizvodnju teflona, ali sada uz pomoć druge kemikalije koju su ništa manje zloslutno nazvali GenX. Lani su ostvarili više od šest milijardi dolara prihoda.

nismo uspjeli doći ni do jednog domaćeg znanstvenika ili kemičara koji se time bavi. Od kemijskog odsjeka PMF-a, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta “Ruđer Bošković” do Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, opravdali su se riječima da proučavanje polimera, što teflon u svojoj naravi jest, nije aktualno posljednjih desetak godina otkako su proizvođači krenuli s postupnim napuštanjem “problematičnog” načina proizvodnje. Štoviše, kako kažu, teflon se u Hrvatskoj nikad niti nije proizvodio, a upotreba proizvoda s fluoriranim ugljikovodicima je minimalna. Prema jednom komentaru, tema je neprimjerena jer stvara paniku oko relativno benigne supstance.

Bilott je novcem od nagodbe, oko 21 milijun dolara što je pripalo njegovoj odvjetničkoj tvrtki, pokrenuo novo testiranje. U akciji prikupljanja krvi dijelili su 400 dolara svakome tko je dobrovoljno dao svoju krv za provedbu testiranja. Gotovo sedam godina čekali su se nalazi epidemiologa, a kada su krajem 2011. godine prvi rezultati objavljeni, pronađena je veza između PFOA-e i raka bubrega, raka testisa, bolesti štitnjače, visokog kolesterola i ulceroznog kolitisa (upalna bolest crijeva).

Bila je to osnova za 3535 novih privatnih tužbi protiv DuPonta.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay