Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks je u studenom pao za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a pad je još izraženiji na godišnjoj razini, jer je vrijednost OVI indeksa pala za 12,8 posto, što je najveće smanjenje indeksa u posljednjih osam godina, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Po podacima iz objave o OVI indeksu u studenom, najveće je smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno u zanimanjima liječnik/stomatolog, informatičar, prodavač, profesor i radnik u proizvodnji, dok je najveće povećanje opaženo u sektorima financija, hotelijerstva i ugostiteljstva.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay