Što su to nepredviđeni radovi, što točno znači ugovaranje “ključ u ruke”, u kojim se slučajevima može mijenjati ugovorena cijena radova, tko su podizvođači, kakve vrste jamstava se mogu ugovarati… To i još mnogo toga uvršteno je u dokument pod nazivom Posebne uzance o građenju, dogovoren između HGK-a i HUP-a, uz prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te u suradnji sa strukovnim udruženjima iz graditeljstva.

Naplata bankovnih garancija ”Uzance” koje uređuju odnose između naručitelja i izvođača radova nisu se mijenjale od 1977.! Iskusni građevinar pojasnio nam je neke od važnijih stavki.

– Klauzula “fiksna cijena” sad je svedena na prag od tri posto. Dakle, ako se od davanja ponude do izvođenja radova troškovi povećaju za više od tri posto, izvođač ima pravo na povećanje cijena. I obrnuto, padnu li troškovi za više od tri posto, naručitelj ima pravo tražiti smanjenje cijene. U Zakonu o obveznim odnosima taj prag je deset posto, što je za većinu građevinara bilo nepodnošljivo. Na primjer, na investiciji od 100 milijuna kuna izvođač je trebao podnijeti povećanje troškova koji su nastupili nakon ugovaranja do čak deset milijuna kuna. Pa to je više od dobiti na tom poslu! – kaže.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay