Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je rješenje prema kojem kanadski Vermilion može početi istraživati naftu i plina u općini Petlovac u Baranji.

U kolovozu prošle godine Vermilion je dobio dozvolu i za istraživačko polje Sava 7. Ukupno je kanadskoj kompaniji odobreno istraživanje na dva milijuna i 350 tisuća hektara u pet istražnih polja, što ga čini najvećim istraživačem nafte i plina u zemlji. Prve istražne bušotine na spomenutim poljima Vermilion je izradio u lipnju prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji na lokacijama Cerić i Berak. Na bušotini Berak u općini Tompojevci, kako doznajemo od općinskog načelnika Zdravka Zvonarića, potvrđene su dostatne količine plina i bušotina Vermiliona je plombirana do izgradnje plinovoda kojim bi se nalazište spojilo s mrežom.

Kompanije kojima su dodijeljena polja za istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj dužna su nalaze o otkrićima dojaviti Agenciji za ugljikovodike. Financijske obveze istraživača nafte i plina prema državi sastoje se od tzv. royalityja ili naknade za koncesiju na poljima te isporuke dijela nafte i plina dobivenih s polja.

Osim u Hrvatskoj, Vermilion je u srednjoj Europi prisutan s istraživačkim radovima na otkrivanju nafte i plina i u Mađarskoj i u Slovačkoj.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay