Raste rizik od vala korporativnih prijevara. Naučili smo u prošlih nekoliko desetljeća da je prijevaru najlakše sakriti kad cijelo tržište presuši, a novca nema. Pandemija je svjetsko gospodarstvo privremeno bacila na koljena, a kao sol na ranu dogodio se rat u Ukrajini, dodatno poremetivši globalne opskrbne lance i uzrokujući energetsku krizu, no sad prijeti nova opasnost

Direktori najvećih korporacija u SAD-u pribjegavaju lažiranju financijskih rezultata kako bi ispunili očekivanja Wall Streeta. To se često događa kad novac presuši ili nakon enormnog povećanja troškova kakvo se događa unutar zadnje dvije godine.

Bank of America naziva to ‘korporacijskom bijedom’ jer su brojke niže od predviđenih, što se trenutno događa. Zatim ta ‘bijeda’ pronalazi tvrtku čiji upravitelji misle da prijevarom mogu ‘zamagliti’ tešku financijsku situaciju. Regulatori očekuju puno posla ove godine, nakon što je poslije dugo vremena i slobodnog protoka novca stigla ‘suša’, kad je novac sve teže pronaći.

Ovi ‘pustinjski’ uvjeti tvore ono što ljudi u korporativnim financijama nazivaju ‘trokut prijevare’ — trenutak u kojem se motiv ili pritisak da se počini prijevara susreće s racionalizacijom i prilikom. Direktori mogu racionalizirati da će morati manipulirati brojkama samo nekoliko kvartala, dok se gospodarstvo ponovno ne okrene, ili da njihovu tvrtku nepravedno kažnjava tržište. Stručnjaci poručuju: čuvajte se tvrtki koje izgledaju kao da plivaju u dobiti dok se druge utapaju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay