Tri četvrtine ribljeg fonda na Mediteranu i u Crnom moru izloženo je prekomjernom izlovu, utvrdila je u utorak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO, ukazavši ipak na naznake oporavka brojnosti oslića i iverka.

Prekomjerni izlov desetljećima stvara velik pritisak na morski ekosustav i resurse, a ohrabruje činjenica da je od 2014. do 2018. smanjen za 10 posto, na 75 posto ribljeg fonda, pokazuje izvješće UN-ove Generalne komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM).

To je prvi nagovještaj pozitivnog trenda nakon više desetljeća prekomjerne eksploatacije morskih resursa, ističe GFCM u izvješću koje objavljuje svake dvije godine.

Među pozitivnim nalazima izdvajaju i udvostručen broj riba s relativno visokom biomasom u odnosu na izvješće iz 2018. godine.
Važni primjeri poboljšanja među prioritetnim vrstama uključuju europskog oslića čija populacija pokazuje znakove oporavka u Sredozemlju, dok se u Crnom moru opravila populacija iverka.

Održivo gospodarenje stvara uvjete za očuvanje ribljeg fonda ali i radnih mjesta, izvora zdrave hrane i kulturnog nasljeđa za buduće generacije, rekao je predsjednik tuniškog Udruženja za razvoj zanatnog ribarstva Islem Ben Ayed.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay