Od svih činjenica koje su se pojavile o propasti dvije američke banke u ožujku, uključujući neodgovorena pisma upozorenja regulatora, zanemaren kamatni rizik, prevelika razina neosiguranih depozita i dr., jedan podatak posebno izaziva duboku nelagodu među financijskim regulatorima, a to je brojka 36 – odnosno broj sati koliko je trebalo da propadnu.

To je otprilike broj sati koliko je trebalo banci Silicon Valley Bank (SVB) da od funkcionalnog regionalnog zajmodavca potpadne pod upravljanje regulatora.

Štediše pred vratima

Prije toga SVB je zabilježio najbržu navalu na neku banku u povijesti SAD-a, pri čemu je iz nje samo prvog dana povučeno 42 milijarde dolara depozita, dok je drugi dan stajalo u redu pred vratima štediša koji su tražili isplatu još 100 milijardi dolara svog novca, prije nego je ta kalifornijska banka stavila ključ u bravu.

Propast Signature Banka trajala je tek neznatno dulje.

Dok se regulatori u američkoj središnjoj banci Fed i u Saveznoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC) pripremaju u petak objaviti dva izvješća o propasti tih banaka, koja će pokazati što je pošlo kod njih po zlu, zapanjujuća brzina te druge i treće najveće propasti banaka u SAD-u i dalje je u prvom planu. Štoviše, osim toga jesu li bankovni regulatori mogli budnije paziti ili biti stroži, aktualno je i pitanje jesu li mogli i brže djelovati.

I doista, čak i dok dužnosnici dovršavaju ta dva izvješća, novi se test pojavio u stvarnom životu – First Republic Bank, koji je ovaj tjedan izvijestio o padu depozita u prvom kvartalu u iznosu većem od 100 milijardi dolara, zbog čega su mu dionice pale na rekordno nisku razinu i potaknule nagađanja o budućnosti te 14. po veličini američke banke.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay