LONDON, 8. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara, zakočene velikim skokom zaliha sirove nafte u SAD-u i krizom kineske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni od 51,77 dolara.

Cijene nafte potonule su u elektronskoj trgovini nakon jučerašnjeg zatvaranja tržišta nakon što je tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo skok zaliha sirove nafte za čak 14,2 milijuna barela. Analitičari su očekivali znatno skromniji pad, za 2,5 milijuna barela.

Zalihe benzina poskočile su za 2,9 milijuna barela, u odnosu na predviđanja analitičara da će biti uvećane za 1,1 milijun barela.

“Budu li službeni podaci američke vlade pokazali sličan skok zaliha… to bi značilo da su američke zalihe sirove nafte katapultirane na gotovo rekordne razine”, naveli su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Američka vlada objavit će službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Analitičari Goldman Sachsa napominju da je prema tim podacima “američka potražnja za benzinom u siječnju oštro pala na godišnjoj razini, za 460.000 barela dnevno, što je dosada viđalo samo u vrijeme recesije”.

Dodatni su pritisak na cijene generirale naznake usporavanja potražnje iz najvećeg svjetskog potrošača energije Kine. Reuters je na temelju službenih podataka izračunao da je u 2016. kineska potražnja porasla 2,5 posto, najslabije u tri godine. Najsnažnije je pritom smanjena potrošnja dizela, dok potrošnja benzina više ne bilježi dvoznamenkaste stope rasta.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,78 dolara, što znači da je pala 99 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)