Kina je posljednjih 40 godina slovila kao svjetska tvornica svega i svačega, ali toj priče je čini se došao kraj. Kinesko doba globalizacije i integriranih opskrbnih lanaca počelo se urušavati oko 2018., nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump pokrenuo trgovinski rat protiv istočnoazijskog diva. Uz to i COVID kojega su pratile stroge restrikcije u Kini, mnoge su zapadne tvrtke počele preispitivati svoja poslovanja i proizvodnju na istoku.

– Geopolitičke napetosti, same po sebi, možda nisu rezultirale ovom razinom prestrojavanja opskrbnih lanaca, ali COVID je svakako pružio dodatno ulje na vatru – kaže Ashutosh Sharma, direktor istraživanja iz tvrtke Forrester za Insider.

Čak i neki kineski proizvođači premještaju dijelove svojih opskrbnih lanaca izvan Kine kako bi lakše upravljali rizicima. Ted Cannis, viši izvršni direktor u Fordu, rekao je za Financial Times u prosincu da postoji ‘veliko preispitivanje logističkih operacija‘ u lancu opskrbe automobila te da će ‘lanac opskrbe biti u fokusu u ovom desetljeću‘.

Tri ogromne kompanije već su najavile kako se povlače iz svoje ovisnosti o kineskoj proizvodni, a to su Apple, Mazda i TSMC.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay