Segment pjenušaca kao najbrže rastući u svijetu što se tiče vinskog sektora potvrdu toga dobiva i kod nas: sve veći broj hrvatskih proizvođača pjenušavih vina koji je preklani dosegao brojku od 67, proces je koji je najvidljiviji kroz niz pokazatelja tipičnih za brzu dinamiku povećanja za oko 25% praćen je i ‘zaraznim’ širenjem ove proizvodnje diljem zemlje – kroz ulazak u nišu pjenušaca sve više vinara, od vodeće Istre do Slavonije, što govori o izuzetno velikim potencijalima.

Obećavajuće je to i za širenje poslovanja 2021. te za još strmiji uzlazni trend na planu daljnjih plasmana. Prema podacima Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, u 2019. su za 6190 hektolitara pjenušavih vina izdana rješenja za stavljanje u promet na domaćem tržištu.

U odnosu na 2017. ta količina je povećana za 37%. Izvoz pjenušaca, pak, prema podacima HGK u prvih 8 mjeseci iznosio je 1,1 milijuna eura, što je za čak 90% više u odnosu na isto razdoblje lani. Iako se još uvijek radi o malim količinama, velik porast izvoza pokazuje da se radi o visokokvalitetnim proizvodima, tvrde u Komori.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay