Talijanske vlasti pod snažnim utjecajem ideja koje promovira pokret Pet zvijezda koristit će EU novac predviđen za oporavak od krize izazvane pandemijom kako bi nacionalizirali niz krupnih biznisa.

U prethodnih tridesetak godina Italija je išla pretežito smjerom privatizacije, pogotovo dok je pod palicom Maria Draghija razrađen jedan od najvećih privatizacijskih programa u Europi, ali je udio javne potrošnje u BDP-u u Italiji ipak ostao na visokih 48,7 posto.

Sada pod vodstvom Demokratske stranke i pokreta Pet zvijezda Italija zaokreće u potpuno drugom pravcu.

Prije nekoliko dana predstavili su novi odbor Alitalia, propalog zračnog prijevoznika na čiju sanaciju planiraju potrošiti 3 milijarde eura. Državna Cassa Depositi a Prestiti (CDP) preuzima 7,3-postotni udio u Euronextu, što je dio preuzimanja Borsa Italiana. CDP će postati i glavni investitor u Nexi SpA, nakon kupovine SIA SpA, kompanije za digitalno plaćanje. Isti taj CDP pregovara s familijom Benetton o kupovini kontrolnog udjela u operatoru autocesta Autostrade nakon kolapsa Morandi mosta. Uz sve to, CDP investira u cijeli niz manjih talijanskih kompanija te pokušava stvoriti jedinstvenu talijansku broadband mrežu.

U osnovi im je plan kroz dugoročne investicijske pozicije državnih investicija, kao što je CDP, prisiliti kompanije da slijede dugoročne ciljeve umjesto da donose profite dioničarima.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay