Vremenski se pojava interesa za dodatnom likvidnošću preklopila s posljedicama sankcija Rusiji odnosno bankama u vlasništvu ruskih banaka.

Prilično dugo Hrvatska narodna banka je u izvješćima ponedjeljkom o redovnim tjednim operacijama samo konstatirala potpuni izostanak interesa banaka za dodatnom likvidnošću.

S obzirom na razine viškova likvidnosti u sustavu, to ne čudi. Višak kunske likvidnosti trenutno se kreće oko čak 80 milijardi kuna. Ipak, u posljednja tri tjedna na HNB-ovim redovnim operacijama bilježe se prometi.

Ovog ponedjeljka središnja je banka uz odgovarajući kolateral na tjedan dana plasirala 255 milijuna kuna (uz kamatnu stopu od 0,05 posto). Kako su približno toliko iznosile i u prethodne dvije tjedne posudbe, očito je riječ o zanavljanju tog izvora dodatne likvidnosti od strane jedne ili nekoliko banaka.

Vremenski se pojava interesa za dodatnom likvidnošću preklopila s posljedicama sankcija Rusiji odnosno bankama u vlasništvu ruskih banaka, što je ovdašnji Sberbank gurnulo u likvidnosne probleme, a cijela situacija s ukrajinskom krizom vjerojatno je općenito potaknula nešto odljeva likvidnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr