ZAGREB, 25. svibnja 2017. (Hina) – Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u četvrtak je odlučilo da će u roku od 60 dana raspisati natječaj za direktore 10 predstavništava HTZ-a u inozemstvu, a do tada će izmijeniti Pravilnik za rad u tim predstavništvima za što će biti otvorena javna rasprava.

Objašnjavajući na sjednici Vijeća takvu odluku, ministar Turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli istaknuo je da je cilj natječaja, ali i brojnih drugih aktivnosti HTZ-a koje se planiraju, reorganizacija i veća učinkovitost ureda HTZ-a u inozemstvu kao i Glavnog ureda u Zagrebu.

“Natječaji za direktore HTZ-a u inozemstvu bit će prilika za mnoge mlade i školovane ljude te ih već sada pozivamo da se jave na taj natječaj. Kako bismo dobili što kvalitetnije kadrove odlučili smo promijeniti Pravilnik, pri čemu bi ostao uvjet od pet godina radnog iskustva u turizmu, ali kandidati neće morati imati iskustvo na rukovodećim mjestima nego će biti važna fleksibilnost i poznavanje tržišta za koje se kandidiraju”, najavio je Cappelli.

Natječaj se objavljuje jer sadašnjim direktorima mandati istječu ove godine.

Vijeće je prihvatilo i prijedlog da se u Njemačkoj kao iznimno jakom tržištu za hrvatski turizam ured HTZ-a preseli iz Frankfurta u Berlin, pri čemu je Cappelli članovima Vijeća sugerirao da promisle treba li ured u Frankfurtu potpuno zatvoriti ili ostaviti u funkciji uz već postojeću ispostavu u Muenchenu.

Prihvaćen je i prijedlog otvaranja ureda u New Yorku za tržište Sjeverne Amerike, za razliku od sadašnjeg ‘home-based’ modela, a uz to bi se direktoru pridružio još jedan zaposleni.

“Vjerujemo da otvaranjem ureda u Berlinu i New Yorku možemo postići puno bolje rezultate s njemačkog i američkog tržišta. To su iznimno jaka tržišta, primjerice iz SAD-a nam se promet povećao 60 posto, a trebalo bi razmisliti i o ponovnom otvaranju ureda u Švicarskoj u Zurichu, te možda i u Rimu i Kini, za što postoji veliko zanimanje i kineskih i koreanskih partnera”, naglasio je Cappelli.

Vijeće je prihvatilo i prijedlog prema kojem direktor glavnog ureda HTZ-a može samostalno godišnje odobriti do 300.000 kuna za sufinanciranje marketinških i PR projekata i manifestacija kao i da zajedno s predsjednikom HTZ-a za sličnu namjenu može odobriti 500.000 kuna godišnje.

Očekuje se nastavak pozitivnog turističkog trenda

Izvijestivši članove Vijeća o dosadašnjem tijeku turističke godine, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić kazao je da je do današnjeg datuma trend turističkog prometa pozitivan, s porastom od oko 15%, iako je svibanj do današnjeg dana u blagom minusu od 2,5%.

“Mali pad dolazaka i noćenja turista u svibnju je bio očekivan, no prema najavama slijedi odličan lipanj i ljetni mjeseci pa vjerujemo da će se dosadašnji kumulativni rezultat s dvoznamenkastim porastima turističkog prometa održati”, kazao je Ivičić.

Napomenuo je da na svim stranim tržištima hrvatski turizam bilježi poraste te da je Hrvatska i dalje na mnogima hit-destinacija pri čemu partneri javljaju da bi mogli prodati i više da imamo više kapaciteta.

Do 30. svibnja ove godine traje dvomjesečni natječaj za novog direktora Glavnog ureda HTZ-a, a, kako se čulo, još se ne zna je li se tko javio.

(Hina)