Izolacija na brodovima ove godine posebno privlači turiste u Hrvatskoj. Nautički turizam ipak nije toliko loš po brojkama koliko se očekivalo, no nedavna odluka Stožera ih je zabrinula.

Lijepa naša ima najveću charter flotu na svijetu, broji više od 4000 plovila. Ova sezona je trebala biti rekordna, no korona je je pomrsila račune i nautičarima. Predsezona je propala, a sezona se spašava.

Charter Matija Dobrić kaže kako su se prilagodili situaciji. 

“Nije da su striktna pravila kao i prošlih godina, gosti otkazuju u zadnji čas, ali isto tako se i bukiraju u zadnji čas”, napominje. 

I to je dovelo do trenutno dobre računice. Nautički turizam u polovicu srpnja uplovio je s oko 75 posto prometa u odnosu na prošlogodišnji. Crne prognoze s početka sezone srećom nisu se ostvarile.

Zabrinjava ih nedavna odluka

Unatoč ugodnom iznenađenju, nautičari ipak imaju probleme. Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore, kaže kako će nautika pokušati popraviti turizam, no da nisu prepoznati kao grana turizma. 

Brojke su dobre, neočekivane, no pojavili su se problemi vezani za posade na megajahtama.

“Zadovoljni smo, bilježimo mali pad popratnih prihoda od 25 posto. Stacionarni gosti su stabilni, poslovanje se stabiliziralo, no  nerezidentnim stanovnicima EU-a zabranjen je ulazak u EU bez 48-satnog testa koji ne može biti stariji od dva dana. To je nedavna odluka Stožera, od prošle subote.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr

Foto: Pixabay