Bi li se počinitelji bespravne gradnje usudili na taj čin kada bi ona postala kazneno djelo. Možda i bi oni koji su bahati, no to bi po nekim sugovornicima bio izlaz iz ove situacije, iako kažu i sami da su i sadašnji propisi dosta dobri, samo ih se ne provodi. Zato drugi smatraju da bespravnu gradnju nije potrebno kriminalizirati, nego treba konačno početi provoditi važeće propise

Kad je predstavnik stanara jedne zgrade u Zagrebu otišao u Gradsko poglavarstvo da bi riješio neki problem, referent se uhvatio za glavu doznavši u kojem je kvartu zgrada. Rekao je predstavniku stanara: ‘Da mi počnemo provoditi propise, srušili bismo pola zgrada u vašem kvartu!‘ Bit je to problema s bespravnom gradnjom u Hrvatskoj: propisane kazne čak nisu ni beznačajne, no očito ih se kršitelji propisa ne boje, pa je možda vrijeme da ozbiljno porazgovaramo o klasificiranju bespravne gradnje kao kaznenog djela.

Istarski župan Boris Miletić nedavno je o tome govorio za Večernji list, no iako naši sugovornici uglas govore da su zgroženi bespravnom gradnjom u našoj zemlji i da se hitno moraju provesti oštre mjere protiv nje, većina ipak nije za kriminalizaciju tog djela.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr