Primjerice, s obližnjim Bečom u kojem je čak oko 60 posto stambenih jedinica pod upravom grada ili neprofitnih organizacija, a tržište najma je iznimno detaljno regulirano.

Izgradnja temelja za dostupnije stanovanje Zagrebu tek predstoji, pri čemu treba posegnuti za uspješnim praksama iz razvijenijih sredina.

Ne treba sumnjati da će eksponenti tržišta koji profitiraju iz aktualne situacije, tome pružiti otpor. Ipak, na Zagrepčanima je i da se aktivnije samoorganiziraju, a zatim bi sve moralo biti lakše.

Problem samih najmoprimaca, međutim, posebno je naglašen nedostatkom kvalitetne javne stambene politike. Nije to slučaj samo u Zagrebu, ali je u glavnom gradu ipak najizraženiji. Utoliko više upada u oko da je samo jedan kandidat na izborima za novog zagrebačkog gradonačelnika ili gradonačelnicu, istaknuo neke drukčije smjernice kako se ne bi sve prepuštalo na (ne)milost tržištu.

Iva Marčetić, arhitektica iz udruge „Pravo na grad“ i autorica nedavno objavljene knjige „Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti”, napominje da drugi modeli nisu nepoznanica. I to onakvi kakvi bi naširoko omogućili priuštivo stanovanje pomoću korištenja zemljišta u vlasništvu grada kao zaloga izgradnje priuštivih kvadrata. „Tu bi se radilo o modelima stambenih zadruga i zemljišnih zaklada“, precizirala je Marčetić za DW.

„Konačno, apsolutno moramo poticati vraćanje stanova iz kratkoročnog, turističkog najma, natrag u dugoročni najam, kroz penale i nagrade. Pritom ne smijemo zanemariti da nam dobar dio stambenog fonda odlazi u svrhu turizma”, drži ona. Marčetić upozorava da su to sve elementi i programi koji se moraju pokrenuti kako bi Zagrepčani izašli iz vrtloga u kojem isključivo tržište diktira stambene odnose.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay