Doživjeli smo i taj dan da možemo reći da imamo zakon koji je bolji nego u drugim članicama EU-a, poput Njemačke i Austrije. Riječ je o Stečajnom zakonu koji je donesen 2015. godine, a svjetska zdravstvena i geopolitička kriza, uz potres koji se dogodio u Zagrebu i okolici, samo je nakratko uzdrmala već ustaljeni poredak stečajeva u Hrvatskoj

. Poznati odvjetnik Mićo Ljubenko ističe da je u Njemačkoj u posljednje vrijeme primjetan porast broja stečajeva (Njemačka je, inače, zemlja s najviše stečajeva, što je ondje uobičajen, manje dramatičan proces).

Hvali promjene koje su se dogodile 2015., kad je izglasan Stečajni zakon, tj. kad je napravljena radikalna izmjena u odnosu na prvih dvadeset pet godina od uspostavljanja tržišnoga gospodarstva. Uvedena su dva osnovna pravila: prvo je to da je, tko je god želio (naravno, i ispunjavao uvjete), imao legalni okvir za spašavanje tvrtke od stečaja – predstečajem.

Možda je još važnije, barem se nama tako čini, drugo pravilo – automatski stečaj. Naime, u stečajni postupak uvedena je Fina kao ključni akter koji automatizmom nakon 120 dana tvrtkine blokade pokreće stečajni postupak na trgovačkom sudu. Drugim riječima, taj postupak ne ovisi o čovjeku, nego o algoritmu.

– To drugo pravilo postoji samo u Hrvatskoj unutar cijele Europske unije, zato ga nismo mogli kopirati npr. iz Njemačke ili čekati europsku direktivu. Upravo nam je takvo rješenje trebalo jer sada više nema one agonije da radnici, primjerice, nisu primili petnaest ili dvadeset plaća, da idu prosvjedovati pred Sabor i da mediji zbog toga imaju temu. To je dokaz da se dobrim zakonom može uvesti red – napominje Ljubenko.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay