Dok se veći dio razvijenog svijeta bori s inflacijom i krizom životnog standarda koju je ona stvorila, u Švicarskoj nema tih problema. U maloj planinskoj naciji u srcu Europe inflacija je doduše na najvišoj razini u 30 godina, no ona iznosi samo 3,5 posto

U odnosu na europski prosjek, Švicarci su nevjerojatno bogati pa zbog toga tek mali dio njihove mjesečne potrošnje odlazi na osnovne troškove poput hrane. ‘Baš zato što smo bogati, udio potrošnje na hranu nije toliko velik kao u drugim zemljama’, rekao je za CNBC profesor ekonomije sa Sveučilišta u Zürichu Tobias Straumann.

Prema njemu, u Švicarskoj, kao i u svim zemljama svijeta, postoji društvena nejednakost, ali sve to balansira dobro postavljena socijalna politika. Drugi razlog zbog kojeg se inflacija nije rasplamsala u Švicarskoj stabilan je tečaj franka.

Lani se vrijednost franka i eura izjednačila, a dok su brojne svjetske valute gubile vrijednost u odnosu na američki dolar, franak je ostao stabilan, što može zahvaliti svojoj povijesnoj ulozi utočišta za kapital u vremenima nestabilnosti. Iza franka stoje goleme zalihe zlata, državnih obveznica i ostalih vrijednosnih papira koje švicarska narodna banka vješto koristi da bi osigurala stabilnost valute u teškim vremenima, od čega profitira izvozno orijentirana švicarska ekonomija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay