Ali što je s onima koji su preplatili kamate na prekoračenja? Evo u kojem slučaju klijent može tražiti povrat sredstava

Građani nemaju razloga za strahove od ukidanja prešutnih prekoračenja, masovnih ukidanja minusa nema niti će ih biti, poručuju iz Hrvatske narodne banke.

– Sve banke koje odobravaju prešutna prekoračenja obavijestile su nas da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana povezana s regulatornom inicijativom HNB-a. Jednako tako, nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1500 kuna povezana sa spomenutom inicijativom, niti su banke u tom kontekstu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

Prije nepunih mjesec dana Goran Aleksić iz udruge “Franak” nam je rekao da sve kamate, pa i one na dopuštena i prešutna prekoračenja, moraju biti ugovorene na pravilan način. Ako su kamate promjenjive, moraju biti određeni matematički parametri na temelju kojih se kamata mijenja, i ako kamata nije utvrđena na pravilan način pa je povećavana i naplaćivana klijentu, onda klijent ima pravo na kompletnu razliku i pripadajuću zateznu kamatu. Uz to, Aleksić nam je tada kazao da ne vjeruje u masovne tužbe za povrat preplaćenih kamata po prekoračenjima i da se ne može globalno govoriti o iznosima povrata i isplativosti tužbi jer to ovisi od slučaja do slučaja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay