Goranko Fižulić komentirao je u Novom danu u situaciju u hrvatskom gospodarstvu 30 godina od neovisnosti.

“Ako uzmemo 1995. kao nultu godinu, ispada da je samo Slovenija rasla sporije od Hrvatske, sve ostale istočnoeuropske države su rasle brže”, govori Fižulić dodajući: “Nas su svi prestigli.”

U apsolutnim iznosima BDP-a, iza nas su samo Bugarska i Rumunjska. “Ako tome dodamo i demografsku katastrofu, mi nemamo puno razloga za slavlje, nego imamo razloga da se zamislimo zašto je do toga došlo, koji su uzroci našeg senzacionalnog neuspjeha i što treba učinti da se takva situacija ne nastavi i u narednih 30 godina”, govori Fižulić.

Na pitanje zašto ekonomski rezultati nisu uspješni, on kaže kako oni koji tvrde da je Hrvatska ostvarila svoje ciljeve, zaboravljaju dodati da je Hrvatska sve ostvarila s devet godina kašnjenja u odnosu na usporedive istočnoeuropske zemlje. “Hrvatska prekasno aplicira i ne stiže s ostalima uloviti vlak 2004. Iako je ta ponuda bila na stolu i Vladi u kojoj sam ja sjedio, Račanovoj, Hrvatska to nije učinila zbog sukoba oko haaških procesa, generala i prevelikog straha i opreza Ivice Račana… Zakasnili smo devet godina i tih devet godina će se pokazati ključnima u našem zaostajanju u odnosu na druge istočnoeuropske države”, govori.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com