Problem velike ovisnosti Hrvatske o turizmu mantra je koja svako toliko dođe u fokus javnih rasprava.

Korona kriza i prateće mjere potpora ponovo su potaknuli rasprave tog tipa, a ovih dana svjedočimo i glasnom negodovanju ugostiteljskog sektora zbog Vladinih mjera pomoći poduzetnicima kojima je u okviru novih epidemioloških mjera onemoućen rad.

Najnoviji impuls raspravama o srednjoročnim perspektivama u utorak je, pomalo neočekivano, stigao iz Međunarodnog monetarnog fonda.

U okviru redovnih konzultacija s hrvatskim vlastima Misija MMF-a predvođena Srikantom Seshadrijem razgovaralo se o tome kako uravnotežiti kratkoročne prioritete ekonomske potpore u okolnostima novog vala zaraze i srednjoročne prioritete ponovne izgradnje fiskalnog prostora i povećanja produktivnosti i rasta kroz povećanje javnih investicija i razvoj zelenog gospodarstva.

Prilagođavanje krizi

U MMF-u misle da je kratkoročno prioritet da ekonomska potpora zbog krize izazvane pandemijom Covid-19 ne bude dokinuta dok se oporavak čvrsto ne ukorijeni. Time će se, kažu, otkloniti bilo kakva neizvjesnost glede trajanja razdoblja u kojem će one biti potrebne. Ističu i kako mjere trebaju biti “učinkovito usmjerene u održive sektore gospodarstva kako bi se smanjili trajni negativni učinci”.

No, neka viđenja i preporuke kako mjere ekonomske politike prilagođavati razvoju krize ugostiteljima se vjerojatno neće svidjeti.

“U područjima s viškom kapaciteta kao što su turizam i ugostiteljstvo potrebno je provoditi aktivno osposobljavanje i prekvalifikacije u područja kao što su zeleno gospodarstvo i građevinarstvo”, kaže, uz ostalo, šef Misije Seshadri.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay