Plaćanje školarine znatno bi smanjilo obrazovanje za suficitarna zanimanja.

Jedan je od najvećih problema hrvatskog tržišta rada neusklađenost obrazovanja s potrebama gospodarstva. Ponuda rada unutar nekih je kvalifikacija premala s obzirom na potražnju, a unutar nekih prevelika.

Prema dostupnim podacima i informacijama, gospodarstvu kronično nedostaju, na primjer, kvalificirani građevinski radnici. Nije riječ samo o zidarima, tesarima, armiračima, zavarivačima, fasaderima, klesarima, krovopokrivačima i izolaterima, već i o vodoinstalaterima, elektromonterima, elektroinstalaterima, stolarima, limarima, bravarima, soboslikarima-ličiocima, tapetarima, staklarima, podopolagačima, keramičarima-oblagačima, instalaterima grijanja i klimatizacije, monterima suhe gradnje, alatničarima, rukovateljima građevinskim strojevima, vozačima kamiona itd.

Nadalje, u djelatnosti održavanja i popravka motornih vozila često nedostaju automehaničari, automehatroničari, autoelektričari, autolimari i autolakireri, a u prerađivačkoj industriji strojobravari, tokari i CNC operateri te mesari, pekari i slastičari. Posljednji od navedenih nedostaju i u djelatnostima pripreme i usluživanja hrane, zajedno s kuharima i konobarima.

Nasuprot tome, na tržištu rada ima previše ekonomista, komercijalista, poslovnih tajnika i upravnih referenata te modnih tehničara, grafičkih tehničara, veterinarskih tehničara, hotelijersko-turističkih tehničara itd.

Što se tiče visoko obrazovane radne snage, postoji dugotrajni nedostatak stručnjaka koji su završili elektrotehniku, računarstvo, strojarstvo i građevinarstvo te medicinu i farmaciju. To su ključne tehničke i biomedicinske discipline o kojima u velikoj mjeri ovisi materijalni standard života i zdravlje građana.

Beskorisni kolegiji i predavanja

Za razliku od prethodnih, višak na tržištu rada obilježava skupine osoba koje su završile studije ekonomije, poslovne ekonomije, upravnog prava, filozofije, politologije, novinarstva, komunikologije, sociologije, etnologije, dizajna, modnog dizajna itd. Riječ je, dakle, uglavnom o društvenim disciplinama.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay