Broj povučenih znanstvenih radova rapidno je porastao ove godine, a to je navodno tek vrh ledenog brijega plagijata i lažnih autorstava članaka koje štancaju “tvornice papira”

Ove godine iz znanstvenih časopisu povučen je rekordan broj predanih istraživačkih radova, njih više od 10.000, a najviše iz dolazi iz država kao što su Saudijska Arabija, Pakistan, Rusija i Kina. Te zemlje konstantno bilježe najveće stope povlačenja u posljednja dva desetljeća, pokazala je analiza časopisa Nature.  Najviše radova povučeno iz časopisa u vlasništvu Hindawija, podružnice londonskog izdavača Wiley, njih više od 8000!

Kompromitirani procesi

Kao razlozi povlačenja najčešće se navode argumenti kao što su  “zabrinutost da je proces recenzije kompromitiran” i “sustavna manipulacija objavljivanjem i procesom recenzije”. Radovi su uglavnom povlačeni iz posebnih izdanja koje često nadziru gostujući urednici i koji su postali ozloglašeni po tome što ih prevaranti iskorištavaju za brzo objavljivanje radova niske kvalitete ili čak potpuno izmišljenih radova. Dodatni je problem to što su ovi povučeni radovi dosad citirani više od 35.000 puta. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Image by Jess Bailey from Pixabay