SAN FRANCISCO, 19. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Internetska televizijska kuća Netflix izvijestila je da je u prošlome tromjesječju povećala broj preplatnika za rekordnih sedam milijuna nakon širenja na svjetsko tržište, što im je osiguralo znatno veće prihode i dobit.

Poslovno izvješće kompanije sa sjedištem u Kaliforniji pokazuje da su godinu završili sa skoro 94 milijuna pretplatnika, od čega ih je pet milijuna izvan SAD-a dodano u posljednja tri mjeseca.

“To je najveće neto povećanje broja pretplatnika u tromjesečnom razdoblju u našoj povijesti, a potaknuli su ga jaki akvizicijski trendovi u oba segmenta, američkom i međunarodnom”, navodi se Netflixovom kvartalnom izvješću, objavljenom u srijedu.

Zahvaljujući tom povećanju neto dobit kompanije poskočila je u četvrtom tromjesečju 55 posto, na 66,7 milijuna dolara. Prihodi su uvećani 36 posto, na 2,5 milijardi dolara.

U cijeloj godini broj novih pretplatnika Netflixa porastao za gotovo 20 milijuna, nakon što su u siječnju najavili da se namjeravaju proširiti na oko 190 zemalja i time postati “globalna televizijska mreža”. Time je udio pretplatnika izvan SAD-a porastao gotovo na polovinu a rast će i dalje kako bude rastao i njihov ukupan broj.

U Netflixu očekuju da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju privući dodatnih 5,2 milijuna pretplatnika, uključujući njih 3,7 milijuna izvan SAD-a.

(Hina)