Žuti taksiji bili su sveprisutni na njujorškim ulicama danju i noću, kao i njegovi prepoznatljivi simboli, poput Empire State Buildinga ili bejzbolskih kapa Yankeesa, no pandemija ih je prorijedila na ulicama Velike Jabuke, a budućnost im dovela u pitanje.

U rano i hladno jutro na parkiralištu uz zračnu luku La Guardia pedesetak taksija strpljivo čeka u redu na nekog putnika. Prije pandemije ih je, kaže 65-godišnji njujorški taksist Joey Olivo, bilo na stotine. Dodaje da ih je sad višestruko manje i umjesto prijašnjih dvadesetak minuta, mušterije čekaju i po dva sata.

Rad od kuće i ograničenja u putovanjima taksistima nanose velike gubitke. “Prilično je loše. Moj je prihod pao 80 posto. Zarađivao sam možda tisuću dolara tjedno, a sada dvjestotinjak”, rekao je.

Njujorški taksisti, većinom prvi naraštaj useljenika, mogli su zaraditi i do 7000 dolara mjesečno ako su vozili sedam dana u tjednu.

Konkurencija Ubera, Lyfta i ostalih sličnih tvrtki već im je drastično uzdrmala prihode, no s pandemijom se to pretvorilo u “slobodan pad”, kaže 62-godišnji taksist Richard Chow, porijeklom iz Mjanmara.

S njim se slaže i Bhairavi Desai, čelnica sindikata profesionalnih njujorških taksista, dodajući da je “pandemija jednostavno bila razorna”. Kaže da je prije pandemije pad broja putnika iznosio oko 50 posto, a sada je blizu 90 posto.

Mnogi ipak nastavljaju s vožnjom premda im dnevna zarada jedva doseže 150 dolara. Svotu dijele s tvrtkom koja im iznajmljuje vozilo jer moraju prehraniti svoje obitelji.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay