Grčka je spašena, pišu u razmaku od samo tjedan dana i Financial Times i The Economist. Nakon desetljeća stezanja remena i hitnih ekonomskih mjera, zemlja se oporavila i na korak je do ponovnog dobivanja pozitivnog investicijskog rejtinga. Grci uzbuđeno očekuju trostruki B minus – što je, inače, najniža pozitivna investicijska ocjena rejting agencija. Mnogi, uključujući guvernera središnje banke zemlje, očekuju da će do spomenutog povećanja doći nakon izbora 21. svibnja ako nova vlada nastavi s reformama i održi političku stabilnost.

Vladajuća konzervativna stranka, Nova demokracija, u anketama vodi pet do šest bodova ispred Syrize, radikalno lijeve stranke u oporbi. Međutim, ono što se očekuje jest da će Nova demokracija imati problema s formiranjem vlade nakon prvog kruga glasovanja, pa bi se u srpnju Grci trebali vratiti u drugi krug. Kyriakos Mitsoatakis, iz spomenute Nove demokracije, sadašnji grčki premijer, zbog svega navedenog postao je novi ljubimac Bruxellesa. Uglađeni tehnokratski tip revolucionarizirao je način na koji građani komuniciraju s državom, zahvaljujući impresivnom programu digitalizacije.

Fokion Karavias, izvršni direktor grčkog zajmodavca Eurobank, rekao je da će povratak na investicijski nivo – s kojim su neraskidivo povezani ne samo troškovi zaduživanja vlade, već i oni lokalnih zajmodavaca i korporacija – značiti i najveći preokret u europskom financijskom sustavu.

“Bilo je mnogo onih koji su tražili da Grčka izađe iz eurozone. Tvrdili su da dug zemlje nikad neće biti održiv, da će biti nemoguće ostvariti primarne viškove i da njezin bankarski sustav neće moći smanjiti gomilu loših kredita”, poručio je Karavias. “Na kraju, ispada, ništa nije nemoguće!”

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay