Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju dok je u Hrvatskoj porasla, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), mirovala te iznosila 7,3 posto kao i u prethodnom mjesecu. Pala je i u eurozoni, s 8,1 posto u ožujku na osam posto u travnju. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 6,7 posto u EU i 7,3 posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti u travnju prema podacima kojima je Eurostat raspolagao imala je Španjolska, od 15,4 posto. Slijedi Italija s 10,7 posto, a blizu je i dvoznamenkaste stope i Cipar s 9,4 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,5 posto i bila viša u odnosu na rast od 7,1 posto u ožujku.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema Eurostatovim podacima bilo 132 tisuće građana, za šest tisuća više nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za osam tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju imala je Poljska, 3,1 posto. Slijede Češka i Nizozemska, obje s rastom od po 3,4 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Švicarsku.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay