Pohranjivanje energije koju proizvode poslovni korisnici, a i kućanstva iz obnovljivih izvora novi je problemčić u energetskoj tranziciji. Rješenje koje se nameće, a još ga treba tehnološki usavršiti, u gradnji je velikih baterijskih sustava koji bi proizvedenu energiju mogli skladištiti da bi se mogla upotrijebiti poslije i nipošto rasipati

Uzimajući u obzir sve negativne posljedice koje čovječanstvo već osjeća zbog prevelikog iskorištavanja fosilnih goriva, i više je nego jasno da su obnovljivi izvori energije poput vjetra, vode i Sunca ključni za opskrbu gospodarstava i kućanstava energijom za godine koje slijede. Međutim, nestalnost takvih izvora, što utječe i na volatilnost cijena energije, izazov je kojemu tek treba doskočiti.

Rješenje koje se nameće, a koje još tehnološki treba usavršiti, gradnja je velikih baterijskih sustava koji bi tu proizvedenu energiju mogli skladištiti da bi se mogla upotrijebiti poslije, odnosno, pojednostavnjeno rečeno, da bi se proizvodnja i potrošnja energije dodatno uravnotežile.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay