Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio kako mu je drago što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović prepoznala dobre ekonomske pokazatelje te kako Vladi nije ideja samo imati dobre pokazatelje, već da se oni trebaju vidjeti na standardu građana.

“Drago mi je da je i predsjednica prepoznala dobre makroekonomske pokazatelje, a ono što smo mi uvijek govorili je da nije ideja imati samo dobre pokazatelje, nego da se oni i vide na standardu građana”, rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan za komentar predsjedničinih današnjih izjava.

Marić je rekao kako je prošle godine zabilježen rast plaća u gospodarstvu – prosječna bruto plaća je porasla 4 posto, a kada se tome dodaju efekti porezne reforme, porast prosječne neto plaće je 5,5 posto.

Naveo je i da je potrošnja u prosincu u trgovini na malo bila milijardu kuna viša od originalnih očekivanja te da bila rekordna. “Sve su to pokazatelji koji se vide na standardu građana”, ustvrdio je Marić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je pozdravila dosad učinjeno, ali je ustvrdila da to nije dovoljno. “Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme,” rekla je predsjednica.

U posljednje vrijeme često se u javnosti ističu sve bolji makroekonomski pokazatelji, uključujući i sve bolje stanje državnoga proračuna, što ohrabruje i treba pozdraviti, rekla je te poručila da to moraju osjetiti i građani. “Ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda se to mora vidjeti i na računima naših građana. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život,” izjavila je Grabar Kitarović.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: HINA