S obzirom na to da smo u godini prije parlamentarnih izbora, očekivano je da zaposlenici, uglavnom s pomoću svojih sindikata, prijete Vladi štrajkom ako ne udovolji barem većini njihovih zahtjeva. Bilo je očekivano i da Vlada odmah primi sve predstavnike sindikata, sasluša njihove prijedloge te s javnosti podijeli informaciju da će se zahtjevima i udovoljiti. Takozvana win-win varijanta.

Pa su tako i sindikati javnih i državnih službi uputili Vladi zahtjev za prihvaćanje njihovih prijedloga. To je sasvim opravdano jer njihov zadatak i jest zaštita zaposlenika javnih i državnih službi te rad na unaprjeđenju položaja radnika i poboljšanju njihovih imovinskih prava.

Međutim, ovaj su put sindikati izišli i s jednim nekorektnim zahtjevom od kojeg ne odstupaju, a taj je da njihovi članovi imaju povoljnija imovinska prava od onih koji nisu njihovi članovi. Pa tako npr. traže da njihovim članovima pripadne uskrsnica od dvjesto eura, a nečlanovima od sto eura. Vlada je dala protuponudu kojom bi ta razlika bila dvadeset eura, koju su sindikati ocijenili ponižavajućom i za njih i za njihove članove. Već su tom izjavom pokazali da njihov cilj nije zaštita svih radnika, nego samo njihovih članova, čime se zasigurno stvara diskriminacija među radnicima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay