Svaka čast Mati Rimcu, ali on još uvijek nije najveći proizvođač vozila u Hrvatskoj. Vodeća tvrtka je Rasco iz Kalinovca u Podravini, na čijem je čelu 40-godišnji Ivan Franičević. Rasco godišnje proizvede stotinjak komunalnih vozila, od kojih većina završi na stranim tržištima. Podravci su lani predstavili i prvu hrvatsku električnu čistilicu Lynx te je ona postala globalni hit. Rasco je još jedan dokaz toga da je domaća industrija itekako živa. Ističe to i Franičević u intervjuu za tportal, u kojem je govorio o sadašnjem poslovanju i budućim planovima Rasca, a uz to je dao jednostavno rješenje za to kako Hrvatska može postati ne samo zemlja sunca i mora, već i proizvodnje i visoke tehnologije

Kompanija nastala prije više od 30 godina danas je među pet najvećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi (ralice, posipači, kosilice, čistači itd.). Zapošljava više od 450 radnika, a svojih 80-ak proizvoda plasira u 40 zemalja na pet kontinenata.

Ako vam to nije dovoljno impresivno, možda vas zagolica podatak da Podravci uspijevaju svoje snježne ralice prodavati Norvežanima, Šveđanima, čak i Kanađanima. A to je kao da Eskimima uspijete ‘uvaliti’ led.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: tportal.hr / Autor: Matej Grgić