U ovom trenutku odobreno je 60 vodnokomunalnih EU projekata ukupne vrijednosti 25,4 milijarde kuna koji se realiziraju diljem Hrvatske

Zahvaljujući sredstvima koja su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iz EU fondova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi projekte izgradnje i rekonstrukcije sustava javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, navodnjavanja te zaštite od poplava.

U razdoblju od 2017. do 2020. godine Republika Hrvatska je u razvoj vodnoga gospodarstva uložila 9,3 milijardi kuna, a u 2021. godini planira se uložiti još 3,17 milijardi.

U ovom trenutku odobreno je 60 vodnokomunalnih EU projekata, čijim će dovršetkom više od pola milijuna stanovnika dobiti pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz sustava javne vodoopskrbe, dok će gotovo 2,5 milijuna stanovnika imati poboljšani sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ukupna vrijednost tih projekata je 25,4 milijarde kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 14,1 milijardu kuna. Riječ je velikom zamašnjaku za gospodarstvo, posebno za građevinsku industriju za razdoblje do kraja 2023. godine, koji će omogućiti povećanje zaposlenosti i ubrzati gospodarski rast.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay