Najbolji primjer na svijetu da se štednja, odnosno pametno investiranje, isplate kao nacionalna strategija (nasuprot politici zaduživanja za poticanje rasta), sasvim sigurno je norveški fond za upravljanje nacionalnim bogatstvom – Norges Bank Investment Management.

Površni ljudi reći će kako je Norvežanima lako imati takav fond jer u njega jednostavno kanaliziraju državne prihode od nafte i plina, ali su norveške vlasti mogle donijeti odluke o potpuno drugačijem korištenju prihoda od eksploatacije nacionalnih prirodnih resursa ili su pravila upravljanja fondom mogli postaviti tako da puno više bude podložan dnevnoj politici.

Međutim, s obzirom da je ključni cilj norveškog fonda za upravljanje nacionalnim gospodarstvom odgovorno dugoročno upravljanje bogatstvom u ime sadašnjih i budućih generacija, fokusirani su na održivi profit uz punu transparentnost investicija. Menadžeri norveškog fonda redovito u javnosti kritički preispituju vlastita strateška ulaganja, ali ostaje činjenica da su od 1998. do danas uspjeli dogurati ukupnu tržišnu vrijednost fonda do 1.400.000.000.000 (tisuću i četiri stotine milijardi) dolara, dok im je samo u prvoj polovini ove godine profit dosegao 143.000.000.000 (stotinu četrdeset i tri milijarde) dolara, što znači da je ogromni fond imao povrat na imovinu od čak 10 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr