Stanje ugostiteljskog sektora nakon rasta niza ulaznih troškova, posebno cijena svih energenata, te izazovi porezne politike i nedostatak radne snage bile su glavne teme 34. kongresa hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika koji je Hrvatska obrtnička komora (HOK) organizirala u Dubrovniku.

O gorućim temama obrtnika, koji su najosjetljiviji, a prema mnogima i najvitalniji segment domaćega gospodarstva, u Dubrovniku je razgovaralo više od četiri stotine okupljenih obrtnika. Nadležne su podsjetili na nužnost rješavanja sistemskih problema koji ih muče i poslali snažnu poruku kako im je za podizanje konkurentnosti te rast i razvoj potrebno osigurati povoljnije poslovno okruženje, smanjiti porezna opterećenja te osigurati dostupnost povoljnijih kredita i bespovratnih sredstava.

– Nismo se ni oporavili, a sustigla nas je rekordna inflacijska godina, s ogromnim povećanjem cijena energenata, uz velike ulazne troškove. Dio naših zahtjeva je prihvaćen, podržavamo mjere Vlade RH iz proljetnog i jesenskog paketa pomoći, posebice ograničavanje cijene elektroenergije za potrošnju do 250 tisuća kW na 0,53 kn/kW jer u tu kategoriju ulazi većina obrtnika. Zadovoljni smo i prihvaćanjem našeg prijedloga limita cijene za ukapljeni plin, što je vrlo važno za sve obrtnike u neplinoficiranom dijelu države – rekao je Kratohvil i podsjetio da je udjel turizma u hrvatskom BDP-u gotovo 20 posto: HOK mora biti partner Vlade i resornih ministarstava jer je dogovor svima u interesu.

Porezno smo među najopterećenijima u Europi i svijetu, a imamo i porez na potrošnju lokalnih samouprava!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr