Stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj još tri godine, doznaje ekskluzivno portal agrobiz.hr iz izvora bliskih Europskoj komisiji i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Prijevod odluke takvog sadržaja, doznaje portal, završen je potkraj prošlog tjedna, a u njoj stoji kako se Republici Hrvatskoj produljuje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima do 30. lipnja 2023. godine.

Na temelju Sporazuma o pridruživanju iz 2011. godine, Republika Hrvatska je kao jednu od prijelaznih mjera, dogovorila sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima. Prijelaznim se mjerama željelo ublažiti mogući nepovoljan učinak iznenadnog otvaranja tržišta državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj zbog velikih razlika u cijenama zemljišta i kupovnoj moći poljoprivrednika.

Upravo moratorij na kupnju zemlje strancima, bio je tema pojedinih “stručnjaka” i političkih aktera koji su u svojim nastupima posljednjih mjeseci gotovo uvjeravali javnost kako Hrvatska neće osigurati produljenje, gotovo plašeći javnost da će od 1. srpnja 2020. stranci moći kupovati poljoprivredno zemljište, objavio je portal agrobiz.hr.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay