Poduzetnicima te malom dijelu kućanstava (onima s tarifnim modelom ‘crveni’) od početka iduće godine će na temelju odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) pojeftiniti električna energija.

Trošak za mrežarinu za njih će biti niži za 10 do 15 posto, a tu su odluku u srijedu pozdravili iz HUP-a, u kojem procjenjuju da će gospodarstvo tako uštedjeti oko 300 milijuna kuna.

Upravno vijeće HERA-e je, naime, na prošlotjednoj sjednici donijelo odluke o iznosima tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za 2019. godinu, na temelju kojih će mrežarina, odnosno iznos tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije, za kupce iz kategorije poduzetništvo u idućoj u odnosu na ovu godini prosječno biti smanjena 10 do 15 posto, ovisno o naponskoj razini priključenja.

“Naime, premda je prilikom donošenja odluke o smanjivanju iznosa tarifnih stavki namjera bila da se smanje samo iznosi tarifnih stavki za krajnje kupce iz kategorije poduzetništvo, HERA je smatrala potrebnim zadržati načelo da u istim tarifnim modelima (plavi, bijeli, crveni) treba zadržati iste iznose tarifnih stavki. Dodatno, činjenica je da je utjecaj krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo, tarifni model ‘crveni’, na rezultate smanjivanja tarifnih stavki za distribuciju zanemariv, iz razloga što je takvim kupcima, primjerice u 2017. godine, prodano tek 0,1 posto ukupne električne energije”, navode iz HERA-e.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay