Njemačka savezna Vlada prihvatila je nacrt novog zakona o mrežnoj sigurnosti koji omogućuje Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G infrastrukture u toj zemlji.

Za nacrt zakona koji je odobrio kabinet kancelarke Angele Merkel kojim bi se omogućilo daljnje prisustvo Huaweija u Njemačkoj i dalje je potrebno odobrenje parlamenta. No, mnogi to već gledaju kao neuspjeh odlazeće američke administracije, koja je lobirala kod europskih saveznika da odbiju Huaweijevu tehnologiju.

Sjedinjene Države tvrde da je oprema Huaweija slična trojanskom konju kojeg Kina kroz “stražnja vrata” u kritičnoj infrastrukturi može iskoristiti za špijuniranje i krađu osjetljivih podataka, što predstavlja sigurnosnu i ekonomsku prijetnju SAD-u i njihovim saveznicima.

Prema novom zakonu, svi dobavljači telekomunikacijske infrastrukture morat će jamčiti sigurnost svoje opreme, za što će se i morati i financijski izložiti. Također, svi dobavljači će morati osigurati puni nadzor nad integritetom svoje opreme od strane njemačkih sigurnosnih agencija.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay