U proteklih dvadesetak godina broj osoba koje rade istovremeno nekoliko poslova više se nego udvostručio. Obično su to poslovi niske kvalifikacije gdje se plaća tek zakonom zajamčena minimalna satnica koja, kako upozorava glavni tajnik sindikata Philipp Schumann, nipošto nije dovoljna: “S dvanaest eura zajamčene satnice i kod radnog tjedna od 42 sati možete zaraditi nešto manje od 2.200 eura bruto. To je tek nekih 60 posto prosječnih prihoda u Njemačkoj i nije dosta za život”, rekao je on za Deutsche Welle.

NI FAKULTETSKA DIPLOMA NIJE DOVOLJNA ZA PREŽIVLJAVANJE

Veliki korak ove njemačke koalicijske vlade bio je što je u listopadu povisila minimalnu satnicu na 12 eura, ali inflacija i poskupljenja su pojeli gotovo sve što se dobilo tom odlukom. U Njemačkoj je gotovo 17 posto stanovništva, preko 14 milijuna građana, zahvaćeno siromaštvom, a ta brojka zbog inflacije i dalje raste.

Kako piše Deutsche Welle, kao ilustracija teškoga sastavljanja kraja s krajem u Njemačkoj odličan je primjer šesteročlane obitelji iz Wetzlara. Otac je strojarski tehničar u punom radnom odnosu, majka Anika je radila sa skraćenim radnim vremenom kao pomoćnica u nastavi. Kako je sve postalo skuplje za preko 20 posto, makar je otac radio naizmjenice u tri smjene, u kućnoj blagajni je nedostajalo nekih 700 eura.

Osim u školi, Anika sada radi i u jednom dječjem vrtiću, a onda i kao prodavačica u pekarnici. Za slobodni vikend više ne zna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay