Zbog sve većeg manjka ljudi, iz mirovine se čupa tko god može… Međutim statističari iz Wiesbadena to ne vide kao rješenje problema: ‘Veće sudjelovanje starijih ljudi u radnoj snazi teško će moći nadoknaditi činjenicu da mlađa populacija opada i da je u tim dobnim skupinama znatno manje ekonomski aktivnih osoba’, objasnio je Frank Schüller, stručnjak za tržište rada u Saveznom statističkom uredu.

Kako bi se nedostatak kvalificiranih radnika stavio pod kontrolu, potražnja za starijim osobama na tržištu rada raste u cijeloj Europi. Već deset godina povećava se broj umirovljenika i starijih radnika koji rade sve dulje, a Njemačka je u tome otišla iznad prosjeka EU-a

U Njemačkoj se stopa zaposlenosti u dobi od 55 do 64 godine povećala u roku od deset godina za deset postotnih bodova, na 72 posto u 2021. godini, kako je objavio Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

U EU u cjelini stopa zaposlenosti starijih u istom razdoblju još je oštrije porasla, za 13 posto, ali je i dalje ispod razine Njemačke: prosječna stopa zaposlenosti u EU u dobi od 55 do 64 godine iznosila je 60 posto u 2021. Samo Švedska (77 posto) i Danska (72 posto) imaju veće stope od Njemačke, piše Tagesschau.

Visokoškolske kvalifikacije često su popraćene dužim zaposlenjem’, kaže statistički ured Destatis. Među starijima od 64 godine 13 posto visokokvalificiranih u Njemačkoj i dalje je bilo zaposleno, a među niskokvalificiranim samo 4,5 posto. Na razini EU-a slika je slična.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay