Kolektivni ugovori istječu krajem rujna, a radi se o silno važnim njemačkim industrijama, automobilskoj i industriji strojeva

Štrajkovi upozorenja mogući su nakon 28. 10., a udruga Gesamtmetall prozvala je sindikat za neodgovornost u ovoj ekonomskoj situaciji

Nakon što su se o tome izjasnile sve njemačke regionalne sindikalne komisije zadužene za kolektivno pregovaranje, uprava moćnog sindikata IG Metall u ponedjeljak je odlučila da će za 3,8 milijuna radnika koje “pokriva” u metalskoj i elektroničkoj industriji, suočenoj s krizom, tražiti povećanje plaća od osam posto.

Vijest je objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), napominjući da su u pitanju plaće koje se dogovaraju u sklopu najvećih kolektivnih pregovara u njemačkoj ekonomiji, a odluke tog sindikata mogu predstavljati referentnu točku za cijelu politiku plaća u zemlji u riskantno vrijeme inflacije.

U FAZ-u napominju da trenutačno u Njemačkoj ne postoji konsenzus oko toga što je crta koja bi dijelila “visoke” od “niskih” zahtjeva za povećanje plaća, ali vlada povećava zakonsku minimalnu plaću za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na to, kažu, zahtjev IG Metala od osam posto čini se skroman.

Početak pregovora

Inače, piše u ponedjeljak Handelsblatt, u Baden-Württembergu i Berlin-Brandenburg-Saskoj je zakazan početak prvih kolektivnih pregovora za 14. rujna.

Jedan od sindikalnih pregovarača iz IG Metalla, koji će sudjelovati u kolektivnim pregovorima u Donjoj Saskoj i Saskoj-Anhalt za oko 125 tisuća radnika u šest njemačkih tvornica Volkswagena i njihovih podružnica, rekao je sredinom prošlog tjedna da je inflacija brutalna realnost koja uništava imutak, udara na dohodak i mnoga kućanstva dovodi u ekonomske probleme, objavio je Automotive News Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay