Njemački malotrgovci očekuju da će im ovogodišnja božićna prodaja porasti za dva posto, na 111,7 milijardi eura, unatoč inflaciji, problemima u isporuci i novom valu zaraze , objavilo je u ponedjeljak udruženje malotrgovaca HDE.

“Visoka razina štednje i dobro raspoloženje potrošača nagovješćuju zadovoljavajući kraj godine nakon teških prvih šest mjeseci za mnoge malotrgovce zbog koronamjera koje su dovele u pitanje njihov opstanak”, izjavio je izvršni direktor HDE-a Stefan Genth.

Internetska prodaja, kako se očekuje, porast će za 17,3 posto, na 23,1 milijardu eura i očekuje se da će spasiti ovogodišnji božićni promet.

Prognoze su pozitivne iako njemački trgovci strepe zbog istih čimbenika koji pogađaju i druge sektore. Oko tri četvrtine tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju HDE-a reklo je da bi uska grla u opskrbi mogla naštetiti njihovoj prodaji.

Segmenti potrošačke elektronike i kućanskih aparata mogli bi biti pogođeni globalnom nestašicom čipova, upozorio je Genth, napominjući ipak da police neće biti prazne, osim možda kada su u pitanju popularne konzole za videoigrice.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay