BERLIN, 10. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Njemačka je u siječnju u trgovinskoj razmjeni sa svijetom zabilježila višak od 18,5 milijardi eura, izvezavši u tom iznosu više roba na inozemna tržišta no što ih je uvezla, pokazali su preliminarni, sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa. 

U siječnju je njemački izvoz u odnosu na prethodni mjesec uvećan za 2,7 posto, na 103,8 milijardi eura. Uvoz je porastao tri posto, na 85,3 milijardi eura, objavio je u petak njemački statistički ured Destatis.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine Njemačka je u siječnju 2017. godine povećala izvoz za 11,8 posto, čime je za nijansu nadmašen rast njezina uvoza od 11,7 posto u istom razdoblju.

Najviše je na godišnjoj razini poskočio njemački izvoz u treće zemlje, za 17,7 posto. Upola je slabiji rast izvoza, od 8,0 posto, zabilježen u zemlje Europske unije, pokazali su podaci statističkog ureda.

Njemački trgovinski višak u siječnju veći je samo 1,1 posto no što je bio u prosincu ali je već dugo trn u oku Sjedinjenih Država a retorika Washingtona dodatno je intenzivirana nakon inauguracije predsjednika Trumpa.

Glavni trgovinski savjetnik novog američkog predsjednika Peter Navarro ovih se dana ponovo obrušio na Njemačku i Kinu, obećavši protumjere zbog, kako kažu, “manipulacija valutama i drugih vidova trgovinskih prijevara”.

Nova američka vlada tvrdi da podcijenjeni euro daje Berlinu prednost u odnosu na konkurenciju jer je njemački izvoz jeftiniji nego što bi bio da imaju svoju valutu. Njemački dužnosnici odbacuju takve tvrdnje, ističući da eurom upravlja Europska središnja banka (ECB) u ime svih 19 članica zone primjene jedinstvene europske valute, podsjeća AFP.

Stoga će u fokusu tržišta biti prvi susret njemačkog ministra financija Wofganga Scheublea i njegova američkog kolege Stevena Mnuchina idući tjedana u njemačkom Baden-Badenu gdje će se okupiti ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 industrijski najrazvijenijih gospodarstava svijeta i onih u nastajanju.

Sjedinjene Države prošle su godine bile najveće njemačko izvozno tržište, uvezavši njemačkih roba u vrijednosti 107 milijardi eura, a plasiravši na njemačko tržište robe u vrijednosti svega 58 milijardi eura.

(Hina)