Evo koja su zanimanja najtraženija i kolike se plaće nude radnicima

– U sljedećih nekoliko godina bit će mnogo dramatičnije. Njemačka može riješiti problem samo kvalificiranjem nekvalificiranih i nezaposlenih radnika, dopuštajući ženama s pola radnog vremena da rade duže, a prije svega dovođenjem imigranata u zemlju – decidiran je Scheele.

A ako su u Njemačkoj trendovi takvi, i ako od tamo otvoreno zovu radnike da im dođu, što to znači za Hrvatsku? Jednu od najvjernijih izvoznica radne snage u najmoćniju europsku ekonomiju?

– Oni će isprazniti cijeli prostor jugoistoka Europe jer im je jugoistočna Europa najbolji radni kontingent. Pogotovo to vrijedi za radnike iz Hrvatske. Naši se kad dođu u Njemačku lako prilagode načinu života i oni su idealna radna snaga. Njemačku naravno nije briga kako će se to odraziti na gospodarstvo iseljeničkih prostora. Nije ih briga što je neka druga zemlja uložila sto tisuća eura za doktora medicine. Oni će ga uzeti jer im on koristi – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati demograf dr. Stjepan Šterc.

Svojedobno je predlagao hrvatskim europarlamentarcima da postave to pitanje u Bruxellesu i Strasbourgu.

Najveća potražnja u Njemačkoj je za kvalificiranim radnicima u građevini: elektroinstalaterima, vodoinstalaterima, instalaterima grijanja, zanatlijama specijaliziranim za grijanje i klimatizaciju. Radnici se traže i u sektoru plasmana mesnih proizvoda te kvalificirani radnici u autoindustriji.

Ako govore njemački jezik, dobar posao i još bolja plaća smiješi se i diplomiranim inženjerima strojarstva, inženjerima za jaku struju, matematičarima, IT stručnjacima, energetičarima, ali i bravarima, zavarivačima, krovopokrivačima, sobaricama, stolarima…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay