Cilj inovativnog startupa je ponuditi mogućnost internetskog korištenja resursa tuđeg računala za igranje igara ili, ako želite zaraditi – ‘posudbom’ svojeg!

Tim Clastr iz Zagreba dvojac je inovatora koji žele izgraditi decentralizirani gejming u bespućima interneta. Danijel Martinek i Petar Starčević ozbiljno su zagrizli ideju za istoimenu aplikaciju koja cloud gaming okreće naglavačke. Koncept streaming servisa koji povezuje različita računala umjesto onog sa centralnim serverom velike kompanije Petru se odmah svidjela jer, njegovim riječima, ‘može riješiti neke probleme s kojima sam se susretao kao igrač videoigara, ali i dok sam radio u videoprodukciji’.

Danijel objašnjava da je ono što tim vidi kao ogromni problem cloud gaminga u budućnosti postojanje decentraliziranog sustava. ‘Takav sustav nije pogodan za veliki broj korisnika, pogotovo u slučajevima gdje su mnogo udaljeni od samoga servera. Neki postojeći cloud gaming servisi drže svoje korisnike na čekanju čak i nekoliko mjeseci jer im ne mogu momentalno omogućiti pristup udaljenom računalu/serveru.’

S porastom udaljenosti pogoršava se iskustvo igranja i to je zapravo glavni problem. Startup Clastr Peer-2-peer gejming vidi kao alternativu koja će ljubiteljima videoigara ponuditi bolje iskustvo igranja, no to nije sve.

‘Radimo na stvaranju jedne zajednice igrača koji će moći međusobno dijeliti resurse, ali i zarađivati novac svojim računalom. Vjerujemo da je decentralizirani cloud gaming budućnost, a tehnologija je upravo dovoljno sazrijela da nam omogući izgradnju ovakvog sustava’, rekao nam je Martinek.

Kako motivirati igrače? Novcem

Na pitanje kako Clastr pokušava privući gejmere postoji jednostavan odgovor – novac. Startup trenutno pregovara sa gejming arenama gdje bi Clastr zapravo najviše mogao prosperirati. Starčević objašnjava da gejming arene uz Clastr mogu ostvariti dodatne prihode i pružiti novi tip usluge većem broju korisnika. ‘Uz to, želimo im stvoriti novi marketinški kanal za njihove postojeće usluge’ nadodao je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay