Norveške vlasti dozvolile su Equinoru i njegovim partnerima veću proizvodnju plina tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane potražnje u Europi, priopćila je državna naftna i plinska kompanija. Norveško ministarstvo nafte i energije izdalo je prilagođene dozvole kojima će se povećati proizvodnja na poljima Troll, Oseberg i Heidrun.

“U razgovoru s vlastima i našim partnerima sada poduzimamo korake kako bismo održali zimsku razinu visoke proizvodnje”, rekao je izvršni potpredsjednik odjela istraživanja i proizvodnje u Equinoru Kjetil Hove u priopćenju.

Oseberg će tako moći povećati izvoz do 30. rujna za oko milijardu kubičnih metara, odnosno za oko 15 do 20 posto u tekućoj plinskoj godini. U ovoj godini proizveli bi oko sedam milijardi kubičnih metara plina, ističu u Equinoru.

Planirano zaustavljanje proizvodnje radi održavanja odgođeno je za rujan, dodaju. Odobren je i zahtjev za povećanje proizvodnje plina na Heidrunu, za 400 milijuna kubičnih metara, odnosno oko 30 posto.

Ako se proizvodnja na drugim poljima smanji, odobren je i zahtjev i za povećanjem proizvodnje u polju Troll, na 38 milijardi kubika, što je povećanje od milijardu kubičnih metara odnosno tri posto u ovoj godini.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay