Ogromno podzemno nalazište visokokvalitetnog fosfata u Norveškoj, koje se smatra najvećim na svijetu, dovoljno je veliko da zadovolji svjetsku potražnju za gnojivima, solarnim pločama i baterijama za električne automobile u sljedećih 50 godina, tvrdi tvrtka Norge Mining koja je spremna za vađenje materijala. Europa je tako dobila masivno skladište tog važnog materijala koji može opskrbljivati njenu industriju bez rizika sljedećih 50 godina

Fosfatna stijena bitan je element koji se koristi u proizvodnji fosfora za industriju gnojiva i uključena je u prijedlog Europske komisije za Zakon o kritičnim sirovinama iz ožujka. Procjenjuje se da je norveško nalazište vrijedno najmanje 70 milijardi tona, što je malo ispod 71 milijarde tona dokazanih svjetskih rezervi prema procjeni američkog Geološkog instituta 2021. godine.

Najveća nalazišta fosfatnog kamena na svijetu – oko 50 milijardi tona – nalaze se u regiji Zapadna Sahara u Maroku. Sljedeći najveći nalaze se u Kini (3,2 milijarde tona), Egiptu (2,8 milijardi tona) i Alžiru (2,2 milijarde tona), prema američkim procjenama.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr