Hrvatska kućanstva moći će kupovati struju od opskrbljivača iz Austrije, Poljske ili bilo koje druge članice EU, ali isto tako Poljaci, Austrijanci i drugi stanovnici Unije moći će, primjerice, ugovarati s HEP-om opskrbu električnom energijom.

To je jedna od glavnih novosti koju donosi novi Zakon o tržištu električne energije, koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sloboda kupovanja struje iz bilo kojeg dijela Unije dio je slobode, kako se navodi u obrazloženju zakona, koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcioniranju Unije.

Tako su slobodno kretanje robe, sloboda poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga ostvarivi jedino na potpuno otvorenom tržištu električne energije koje svim krajnjim kupcima omogućuje slobodan izbor opskrbljivača strujom i svim opskrbljivačima električne energije slobodnu isporuku električne energije krajnjim kupcima.

– Bez pametnih brojila to što se navodi u novom zakonu nije moguće realizirati. U tome je glavni uzrok zastoja cijelog provođenja novog sustava obračuna, promjene opskrbljivača… Tek kad pametna brojila budemo imali svi ili velika većina, bit će moguće realizirati to što se navodi u novom zakonu. Jer ako sad morate očitati brojilo pa usklađivati i zatvarati prethodne obračune, to je postupak koji se ne može završiti u nekoliko dana – upozorava stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay