Tri nova JANAF-ova spremnika za sirovu naftu ukupnog kapaciteta 240.000 prostornih metara u koje je uloženo gotovo 280 milijuna kuna, u utorak su na omišaljskom terminalu pušteni u rad.

Ukupni kapacitet svih JANAF-ovih spremničkih prostora je 1,94 milijuna prostornih metara za sirovu naftu te 222.000 prostornih metara za naftne derivate. Uz omišaljski, JANAF ima terminale u Sisku, Virju, Slavonskom Brodu i Zagrebu te 631 kilometar cjevovoda.

Predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević rekao je da je omišaljski terminal među prva tri takva u svijetu. Rekao je da su nove kapacitete izgradili domaći izvođači, u rekordnom roku, mjesec dana prije roka i bez dodatnih troškova. Ocijenio je da je JANAF, što se tiče profitabilnosti, ekonomičnosti i svih ekonomskih pokazatelja, sigurno najbolja kompanija u Hrvatskoj.

JANAF transportira naftu za Rafineriju nafte Rijeka i za inozemne korisnike – Rafineriju nafte Brod u BiH, NIS-ovu rafineriju u Srbiji, MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, a predviđa se i transport za češke rafinerije. Gotovo 68 posto prihoda ostvaruje se poslovanjem s inozemnim kupcima.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Image by GREGOR from Pixabay